2008. szeptember 30., kedd

Linzi torta

Linzi tortát sütöttem a hétvégén. Aki szereti a lekváros-mandulás-fűszeres tortákat, annak melegen ajánlom. A hétvégén ismét megsütöm, és akkor már kép is készül róla (meggyógyult a fényképezőgépem!).

Ingrídienc:
400 g finomliszt
300 g vaj/margarin (jó hideg)
200 g porcukor
1 csapott kk sütőpor
1/4 kk fahéj
1/4 kk szegfűszeg
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
200 g darált mandula (nálam ez kloffolóval összezúzott mandulát jelentett, amitől maradtak benne nagyobb darabok is, szerintem direkt jót tett neki)
1 ek tejföl 2 tojássárgával elkeverve

még egy tojássárga
zsemlemorzsa
lekvár (én málnával csináltam)
mandulaforgács
porcukor a tetejére

A lisztet az apróra kockázott margarinnal elmorzsolni. Bele a porcukor, sütőpor, fűszerek, citromhéj, vaníliás cukor, mandula, tejföllel föllazított tojássárga. Gyors mozdulatokkal összegyúrni. 1 cipót és egy kisebb téglatestet formázni, fél órára hűtőbe tenni.

Sütőt 180 fokra előmelegíteni. Tortaformát megkenni margarinnal, a cipóból 1-másfél centi vastag korongot nyújtani, tortaformába tenni. Körbe keretet csinálni tésztából (olyan 80 centi hosszú hurka), a forma oldalára nyomkodni. Az alját meghinteni zsemlemorzsával, bele a lekvár. A maradék tésztából 8 rudacskát sodorni, a torta tetejére rácsot készíteni. Megkenni tojássárgával, megszórni mandulaforgáccsal.

Sütő közepén kb. 1 órát sütni. Formában hagyni kihűlni, majd a végén porcukorral megszórni.

Update: második sütésre is jó lett, és még fotó ia van (ha nem is túl jó)



Nincsenek megjegyzések: