Kellett hozzá fél kiló liszt, egy élesztő fele, összesen 5 teáskanál cukor, 2 és fél deci tej, 5 dkg vaj, 2 tojás, 2 teáskanál só, 4 evőkanál langyos víz, 2 gerezd fokhagyma, 4-5 szárított paradicsom, meg még vaj a tepsi kikenéséhez és liszt a gyurmázáshoz.
A liszt közepébe mélyedést csináltam, belemorzsoltam az élesztőt, hozzáadtam 1 teáskanál cukrot, 4 evőkanál vizet, pici lisztet, és ezeket összekutyultam. Letakartam, 10 percig... kellett volna állnia, de Marci visszaaltatása miatt olyan 25 perc lett ebből. Aztán a tejbe bele a vaj, és addig melegítettem, míg a vaj fel nem olvadt. Az egyik tojásfehérjét a másik tojással összekevertem (a maradék sárga várt a sorára), hozzáadtam a vajas tejet, 2 teáskanál cukrot, 1 teáskanál sót, és az egészet a liszhez öntöttem. Ekkor jött az edzés jobb karra és vállra: dagasztás olyan 10-15 percig. (Persze lehetett volna a kenyérsütőgépben is, talán majd legközelebb.) Eztán cipót fomáztam a tésztából a belisztezett tálban, és egy órán át az előtte kicsit belangyosított sütőben kelesztettem. Aztán két részre osztottam. Az egyik felébe belekevertem az összevágott szárított paradicsomot és az előre kicsit megpirított, felaprított fokhagymát. A másik fele pucér maradt. Tizennégy kis karikát csináltam belőle, és megint keltek olyan 15 percig a langy sütőben. Ezalatt jó nagy lábosban vizet tettem fel 1 teaáskanál sóval, 2 teáskanál cukorral. A vizet felforraltam (közben pedig a sütőt 200 fokra bekapcsoltam), és a gyűrűcskék megmártóztak ebben a fürdőben egy csöppet (tényleg csak egy gyors merítkezés kell, olyan 5-10 mp). Aztán lecsöpögtettem őket, és felsorakoztak a kivajazott tepsin. A félretett tojássárgájával bekentem karikákat. Két részletben sültek meg, adagonként 25-30 perc kellett. És már nagyon várom a reggelit. (Az egyetlen szépséghiba, hogy nem hoztam krémsajtot.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése