Mivel a lakást lassan betölti a sütőben aszalódó paradicsom illata, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy írjak erről a csodás tüneményről. Ezen a nyárutón/őszelőn már hamramdszor aszalok paradicsomot, mivel az első 2 alkalommal túl keveset csináltam, és már el is fogyott. Egyszerűen pompás csemege: ehetjük magában, vajas piritósra pakolva, süthetünk vele kenyeret, pogácsát, készülhet belőle krémsajtos kenőcs :-), de mehet pizzára, csirkéhez, mittudomén. Én személy szerint nem tudok vele betelni.
Hozzávalók: 4 csirkemell, olívaolaj, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 8-10 db szárított paradicsom,
Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a feldarabolt, sóval, borssal fűszerezett csirkemelleket. Erős lángon mindkét oldalát süssük pirosra. Tegyük mellé a felszeletelt hagymát, zúzott fokhagymát, felszeletelt paprikát. Pároljuk együtt pár percig, majd a többi alapanyagot is adjuk hozzá, sóval és őrölt borssal ízlés szerint ízesítsük. Lefedve 15-20 percig lassú tűzön pároljuk. (From: Női Lapozó -- Kaldenekker György)
Szárított paradicsomos sajtkrém
A legjobb pirítósra kenve.
Szárított paradicsomos, pestós pizza
Pesto (a szokott módon ;-), szárított paradicsom, mozzarella vagy kecskesajt, friss paradicsom mennek ebben a változatban a házi pizzámra, amire Orsi barátnőm azt mondta: "Nem is tudtam, hogy te ilyen finom pizzát tudsz csinálni!" (Jó, tudom, kétes bók :-)
Utólag jutott eszembe, hogy a múlt héten a már emlegetett Orsi barátnőmmel is olyan vacsit dobtunk össze, amiben volt szárított paradicsom. Serpenyőben kevés olajon hagymát pirítgattunk, bele sonka, aztán kelbimbó és a szárított pari. Még szórtunk rá a paradicsomon levő fűszerekből kicsit, és kész.
Ha kipróbáltam a kecskesajtos, szárított paradicsomos rétest, akkor az is jön.
Ps1. A fényképezőgépem csütörtököt mondott, úgyhogy a képet www.gourmetsleuth.com oldalról loptam.
Ps2. Annyira szeretném tudni, hogy olvassa-e valaki ezt a blogot, a családtagjaimon kívül. Elhatároztam hát, hogy az első 3 kommentelő ajit kap (mocskos megvesztegetés). Választani lehet aszalt paradicsom és bodzaszörp közül. Remélem, elég motiváló... Ha meg nem olvassa senki, csak még jobb: minden megmarad nekünk.
5 megjegyzés:
Szia Kriszta! Megértem a problémádat, nekem sem kommentelt még senki. Én azért olvastam a blogodat, mert ez az aszalás izgat, a megvesztegetésről simán lemondok...:)
Egyébként tetszik, amit írsz, így tovább: Marcsi
Jaj, Marcsi, velem most madarat lehet fogatni! Köszönöm, hogy írtál. Amúgy az ajit tartom továbbra is (már csak azért is, mert a Pay it Forward-on is részt vettem a másik blogommal, de mivel senki nem írt rá, így csak kapok, de nem adhatok).
Úgyhogy, ha megírod a címed a koskrisztakukacgmailpontcom-ra, megy.
És mindjárt jól megnézlek téged is!
Szerintem nincs min aggódnotok, hisz ha jól látom, még egész újak vagytok!;-)
ahogy telik az idő és gyűlnek a receptek, megjönnek a kommentek is!:-D
u.i és attól, hogy nincs komment még olvashatnak! tegyél ki az oldalra egy "népszámlálót" ! ;-)
Szia Sütis Néne!
Neked is köszi a kommentet. Tudod, én már csak ilyen elégedetlen, állandóan visszajelzésre szomjazó némber vagyok, és bizony kedvemet szegi kicsit, ha úgy érzem, a légüres térbe lököm a rizsát. Habár, ha jól belegondolok, én is csak ritkán kommentelek, pedig olvasom ám mások konyhai attrakcióit...
Akkor ezentúl gyakrabban boldogítalak Titeket és mindenki mást :-)
Mindjárt ki is teszek egy számlálót.
Megjegyzés küldése