2008. szeptember 18., csütörtök

Szárított paradicsom


Mivel a lakást lassan betölti a sütőben aszalódó paradicsom illata, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy írjak erről a csodás tüneményről. Ezen a nyárutón/őszelőn már hamramdszor aszalok paradicsomot, mivel az első 2 alkalommal túl keveset csináltam, és már el is fogyott. Egyszerűen pompás csemege: ehetjük magában, vajas piritósra pakolva, süthetünk vele kenyeret, pogácsát, készülhet belőle krémsajtos kenőcs :-), de mehet pizzára, csirkéhez, mittudomén. Én személy szerint nem tudok vele betelni.

Aszalás

Először is érdemes Lucullus-t választani, mert az kevésbé lédús. Kettébe vágom, kimagozom, majd a feleket is kettébe vágom. Összekeverek 1 ek bazsalikomot, 1 ek oregánót, 1 ek kakukkfüvet és másfél ek sót. A sütő rácsára sütőpapírt teszek, erre jönnek a paradicsomdarabkák. Megszórjuk a keverékkel. Aszalni lehet napon és/vagy sütőben. Az első adagot még részben napon aszaltam (szúnyoghálós ételvédővel letakarva), és az még finomabb volt, mint a csak sütős (és kevesebb áramot fogyaszt), de mit tegyünk, ha ilyen vacakra fordult at idő? Úgyhogy marad a max 100 fokon bekapcsolt sütő, amelyben -- mennyiségtől függően -- 5-10 órát aszaljuk a paradicsomot. Ja, és egy fakanállal még ki is kell támasztani a sütő ajtaját. 
Ha elkészült, akkor a nagy részét olajban (fele oliva-, fele étolaj) egy gerezd fokhagymával elteszem. Élethelyzetünkből adódóan most babakajás üvegeket használok erre a célra. De mindig félreteszek egy keveset (30-40 darabot), és ezeket 1-2 héten belül felhasználom frissiben. 

És akkor jöjjön néhány recept

Görög szigeteki csirke

Hozzávalók: 4 csirkemell, olívaolaj, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 paprika, 8-10 db szárított paradicsom, 3 dl fehérbor, 3 evőkanál szeletelt olívabogyó, 1 citrom leve, 1 csipet fahéj, 1 teáskanál méz, só, őrölt bors

Egy nagyobb lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele a feldarabolt, sóval, borssal fűszerezett csirkemelleket. Erős lángon mindkét oldalát süssük pirosra. Tegyük mellé a felszeletelt hagymát, zúzott fokhagymát, felszeletelt paprikát. Pároljuk együtt pár percig, majd a többi alapanyagot is adjuk hozzá, sóval és őrölt borssal ízlés szerint ízesítsük. Lefedve 15-20 percig lassú tűzön pároljuk.  (From: Női Lapozó -- Kaldenekker György)

Szárított paradicsomos sajtkrém

sajtkrém (1 tubus, vagy 1 doboz), 10-15 darab szárított paradicsom, 1 gerezd összezúzott fokhagyma, 2 ek bazsalikom (lehetőleg friss), finomra összevágott zellerszár, egy fél citrom leve, só, bors

A legjobb pirítósra kenve.

Szárított paradicsomos, pestós pizza

Pesto (a szokott módon ;-), szárított paradicsom, mozzarella vagy kecskesajt, friss paradicsom mennek ebben a változatban a házi pizzámra, amire Orsi barátnőm azt mondta: "Nem is tudtam, hogy te ilyen finom pizzát tudsz csinálni!" (Jó, tudom, kétes bók :-)

Utólag jutott eszembe, hogy a múlt héten a már emlegetett Orsi barátnőmmel is olyan vacsit dobtunk össze, amiben volt szárított paradicsom. Serpenyőben kevés olajon hagymát pirítgattunk, bele sonka, aztán kelbimbó és a szárított pari. Még szórtunk rá a paradicsomon levő fűszerekből kicsit, és kész.

Ha kipróbáltam a kecskesajtos, szárított paradicsomos rétest, akkor az is jön.

Ps1. A fényképezőgépem csütörtököt mondott, úgyhogy a képet www.gourmetsleuth.com oldalról loptam. 

Ps2. Annyira szeretném tudni, hogy olvassa-e valaki ezt a blogot, a családtagjaimon kívül. Elhatároztam hát, hogy az első 3 kommentelő ajit kap (mocskos megvesztegetés). Választani lehet aszalt paradicsom és bodzaszörp közül. Remélem, elég motiváló... Ha meg nem olvassa senki, csak még jobb: minden megmarad nekünk.



5 megjegyzés:

Kata írta...

Szia Kriszta! Megértem a problémádat, nekem sem kommentelt még senki. Én azért olvastam a blogodat, mert ez az aszalás izgat, a megvesztegetésről simán lemondok...:)
Egyébként tetszik, amit írsz, így tovább: Marcsi

Kriszta írta...

Jaj, Marcsi, velem most madarat lehet fogatni! Köszönöm, hogy írtál. Amúgy az ajit tartom továbbra is (már csak azért is, mert a Pay it Forward-on is részt vettem a másik blogommal, de mivel senki nem írt rá, így csak kapok, de nem adhatok).
Úgyhogy, ha megírod a címed a koskrisztakukacgmailpontcom-ra, megy.
És mindjárt jól megnézlek téged is!

Sütis néne írta...

Szerintem nincs min aggódnotok, hisz ha jól látom, még egész újak vagytok!;-)
ahogy telik az idő és gyűlnek a receptek, megjönnek a kommentek is!:-D

u.i és attól, hogy nincs komment még olvashatnak! tegyél ki az oldalra egy "népszámlálót" ! ;-)

Kriszta írta...

Szia Sütis Néne!
Neked is köszi a kommentet. Tudod, én már csak ilyen elégedetlen, állandóan visszajelzésre szomjazó némber vagyok, és bizony kedvemet szegi kicsit, ha úgy érzem, a légüres térbe lököm a rizsát. Habár, ha jól belegondolok, én is csak ritkán kommentelek, pedig olvasom ám mások konyhai attrakcióit...
Akkor ezentúl gyakrabban boldogítalak Titeket és mindenki mást :-)
Mindjárt ki is teszek egy számlálót.

anna írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.